RÓLUNK

Hogy is kezdődött…

Mi, akik ezt a vadászati piacteret elindítottuk, tulajdonképpen egy baráti társaság vagyunk, sőt mára már baráti vadásztársasággá kupálódtunk. Valaki pénzügyi területen mozog, valaki az egészségügyben, a többiek különféle vállalkozásokban vesznek részt, és általában elég ügyesek abban, amit éppen csinálnak. Igazából minket nem a vadászat hozott össze. Az történt, hogy az egyikünk apukája „nagy vadász” volt… aztán ez az egyikünk elkezdett vadászni. A többiek először csak viccelődtek – a szokásos tréfák repkedtek: „Van szíved lepuffantani szegény Bambit?” mire a riposzt: „Hogy esett a vadgerinc steak a tegnapi vacsorán?” – aztán szépen lassan, egyenként, mindenki elmerészkedett egy-egy vadász-tanfolyamra. Ki elsőre, ki másodikra, de letette a vadászvizsgát. Beszereztük első fegyvereinket, megjegyeztük a vadászidényeket,… és elindult egy közös nagy kirándulás, kitárult előttünk egy addig ismeretlen világ.

Az első vadászélmények…

Az első nagy várakozás persze, mint mindannyiunknál, az első vad terítékrehozása. Esetemben ez nem is olyan rég történt: egy kan keresztezte az utamat. Egy téli reggelen, hidegben, de még 0 fok felett, 2 órát cserkeltünk, hallgatóztunk, figyeltünk, vártunk. Aztán, a legváratlanabb módon, amikor igazából nem is számítottam rá, a szóró felé vezető úttól kicsit kieső részen, egyszer csak egy kan poroszkált felém. Magamat meglepő ügyességgel vállba vettem a puskámat, a kan addigra oldalirányba került, egy pillanatra felém nézett, és azt mondta: „Te, vadász, most tedd azt, amit valaha a farkasok tettek, csak kegyesebben, tisztelettudóbban … ja, és ha kérhetem, gyorsabban.” És ezzel bevégeztetett. A zsigerelésnél persze liftezett a gyomrom, a cipelésnél meg a hű-de-drága vadi új vadászkabátom lett csupa vér és sár. Hát én így emlékszem.

Aztán a többi jött magától. Néhányan közülünk már korábban bejárták az országot, egy srác Afrikában is volt már. Az utóbbi időkben pedig egyre többet hallunk arról, hogy a környező országokban is érdemes körbenézni.

Minden vadász különböző…

Ahogy egyre több vadászélményünk és vadászbarátunk lesz, egyre többet értünk meg abból, hogy ki milyen módon szervezi magának a vadászatokat és hogyan találja meg azt, amit valójában keres.

Jópáran úgy vadásznak, hogy már gyerekkoruk óta ismerik az erdőt, mindent tudnak a vad életéről, mozgásáról, és meg is dolgoznak azért, hogy vadászhassanak. Ők azok, akik esőben, sárban, ha kell, hóban, fagyban mennek a terepre, amikor tennivaló van. És persze ők azok is, akik a meglőtt vad húsát azért viszik haza, mert tudják, hogy mit lehet vele kezdeni.

Mások annyira megszeretnek egy környéket, egy területet, hogy ki-ki hazajár az ő kis külön bejáratott magaslesére. Ők azok, akik, ha bármelyik délután úgy tartja a kedvük, már a hátukon a puska, lábukon a csizma, kutya a nyomukban, és kint is vannak az erdőben.

És persze megint mások számára a vadászat fontos társadalmi esemény is, és az üzleti és baráti kapcsolatok ápolásának a terepe. A vadászmeghívás bizony nagy dolog, érdemes megbecsülni, ja és előbb-utóbb viszonozni.

Minőséget és élményt a pénzünkért…

Egyre többen vagyunk olyanok is, akiknek a vadászat nem családi örökség, és nem adott, hanem első generációs kísérletezőként, magunknak, apránként fedeztük fel és szerezzük meg a vadászat semmivel nem összevethető élményét. És, mivel az élet elég sok területén megszoktuk már a választás lehetőségét és örömét, a vadászatból is szeretnénk a legtöbbet kihozni. Miért is? Mert ugyebár nem minden vadászat sikerül fényesre. Néha a szervező nem készül fel eléggé, néha a vadászterületen már jártak előttünk, csak ezt elfelejtették közölni, és így hamar elcsúszik az a bizonyos vadászati ár-érték-arány. És a szűkös szabadidőnkből ilyen rossz élményekre nem telik. Ráadásul a vadászat, mint tudjuk, tud sokba is kerülni.

Vadászok körében általános az a vélekedés, hogy hajlandóak vagyunk megfizetni a vadászat árát, de akkor az legyen az a vadászat, amit és ahogy ígérték és amit mi kerestünk.

Amúgy a 21. században ez mindennel így van. Ha a nyári vakációt tervezzük, ha ingatlant vagy használt autót vásárolunk, de akár, ha pizzát rendelünk, akkor a pénzünkért elvárjuk, hogy megkapjuk az összes információt, össze tudjuk hasonlítani a különféle ajánlatokat, miénk legyen a választás lehetősége, és végső soron megtaláljuk a megfelelő minőséget a megfelelő áron.

A meghirdetett vadászati lehetőségeknél is hasonlót szeretnénk látni: legyen a választék nagy, sok ajánlatból lehessen választani. Ha fácánra vagy fogolyra mennénk, ha vaddisznó-hajtást keresünk, össze tudjunk hasonlítani 5-10 ajánlatot, és az ajánlatok összes részlete legyen előttünk, leírva. Ha eljött az ideje, hogy terítékre kerüljön az első dámbikánk, vagy gímbikánk, arról pedig – éppen a különlegessége és a magas ár miatt – tényleg sok mindent tudni szeretnénk.

Fontos, hogy az egész foglalási folyamat vidám és üde legyen, elvégre a kedvenc időtöltésünkre készülünk! A kiválasztás legyen könnyű és élményszerű. Ne kelljen a foglalás előtt még telefonon, emailben érdeklődnünk, pontosítanunk, félinformációkra támaszkodnunk és várnunk a válaszra. A leírt feltételek alapján tudjunk dönteni, foglalni, és a komolysági pénzt kifizetni. És persze az írásban megadott feltételeket a vadászat során számon is tudjuk kérni.

A Facebook korában, azt is szeretnénk látni, hogy a barátaink hová foglaltak. Minden online piactér központi eleme a vevők beleszólása, esetünkben a vadászok véleménye! Szeretnénk látni, hogy melyik vadászat-szervezőről, vagy melyik helyszínről, milyen véleménnyel vannak azok a vadászok, akik korábban voltak ott. Elvégre a vadászat egy közösségi esemény is: egyívású emberek együtt szeretnének hódolni a vadűzés nemes szenvedélyének.

A hirdetők…

Sok szervezővel és vadásztársasággal is beszélgettünk: a kulcs-mondat a velük való együttműködésben ez lesz: mi NEM szervezünk vadászatokat. Ahogy a Netpincér sem süt pizzát, és a Tinder sem megy hozzád feleségül vagy férjül. A vadászatokat hirdetők számára ez egy hatékony, pótlólagos csatorna, a meglévő weboldalak, email-listák, telefonos listák stb. mellett.

A célunk az első szárnypróbálgatástól kezdve, ahol most tartunk, hogy a vadászati hirdető számára praktikus legyen az oldal használata, az oldal legyen az online asszisztense: legyen egy helyen az összes, általa szervezett vadászat. Tisztán lássa, hogy ki fizette be a komolysági pénzt, ki nem.

Lássa a véleményeket, visszajelzéseket, személyesen vele, vagy a nyújtott szolgáltatásával kapcsolatban.
És persze láthassa a többiek hirdetéseit is. Fontos infó, hogy ki hol vadásztatott, hol szervezett hajtást, vagy éppen hol van vadbőség. Azt is fontos látnia, hogy mit kínálnak a többiek, vagy mivel egészítik ki a kínálatot, szállással, vacsorával, helyi rendezvénnyel. Sok mindennel lehet érdekessé tenni az ajánlatot.

Igazából, azt szeretnénk elérni, hogy a vadászat-szervező azzal foglalkozzon, amihez ért: vadászatok szervezésével, és ne a random telefonhívások, félreértett emailek, üzenetek dzsungelével. Ettől egyébként a munkája, így a vadászatok minősége is nagyban tud javulni.

És persze a nagy előny: több magyar és még több külföldi vadász elérése, amiről mi, a kis marketing büdzsénk okos égetésével fogunk gondoskodni. Ha jól végezzük a dolgunkat, akkor abból az egész hirdetői közösség, szélesebb értelemben az egész magyar vadászati közösség profitál. A hüvelykujj szabály szerint ugyanis, ha jól működünk, egy újabb hirdető vagy vadász megjelenése előnyt jelent az oldalon fennt lévő hirdetőnek és vadásznak is. Gondoljunk csak bele: ha a „Kalappal, pajtás!” vadásztársaság holnapján az ugyanannak a falunak a másik felén lévő vadásztársaság hirdetései is megjelennek, az jó a „Kalappal, pajtás!” vadásztársaságnak? Ugye nem! Miért is? Mert a piac véges, az arra járó vadászokat pont ketté osztja. Viszont ha a magyar, a kárpát-medencei, és a régió vadásztársaságainak egy jó része itt megtalálható, az megsoksorozza az adott hirdetés iránt érdeklődő vadászok számát is. Szakértők szerint megháromszorozza, és úgy hívják, hogy hálózati hatás.

Üdv a vadásznak, tisztelet a vadnak!

Hát ezekkel a magvas gondolatokkal indítjuk útjára és ajánluk a figyelmetekbe az oldalunkat. Reméljük, több, jobb vadászatot tudtok majd így megtalálni. Mi biztosan innen fogunk mazsolázni! Iratkozzatok fel, kérjeket „Kiemelt” vagy éppen “Akciós” ajánlatokat, ”Last minute” vadászatokat, dőljetek hátra és tegyetek úgy, mint a pesti viccben: „Bemutatkoznék, én vagyok a Vevő!”. Ha így tesztek, akkor fogjátok a legjobbat tenni a magyar és kárpát-medencei vadászat-szervezéssel.

Első körben magyar vadászatokat fogunk ajánlani, de számos nagyon érdekes, és árban is elérhető vadászati lehetőség érkezik hozzánk a környező országokból is. Sőt, készülünk exotikusabb és kalandosabb vadászati célokkal is, de ezeknél különösen fontos lesz számunkra is a leinformálhatóság. Olyan kalandokat fogunk csak megjeleníteni, ahol van magyar szál: vagy járt ott már valaki, vagy ismerjük, és magyar a szervező.

vadasznimegyek.hu csapata

Dálnoki Áron

Dr. Visnyei Balázs

Juhász Annamari